Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vražda ze cti, která šokovala Německo, rozhodně není ojedinělá

Co taky čekat od vyznavačů náboženství, ve kterém žena má polovinu hodnoty muže?!

article preview

   Co taky čekat od vyznavačů náboženství, ve kterém žena má polovinu hodnoty muže?!

 

Vražda ženy ze cti, která šokovala Německo, rozhodně není ojedinělá

 

   "Islám se ženami žádné slitování nemá." Sabatina James, Pákistánka, která konvertovala ke křesťanství.

 

   Jak se vražda ze cti, nedílná součást islámu, slučuje s feminismem a ženskými právy prosazované sluníčkáři?

 

1b.jpg

 

 

článek publikovaný 13. 8. 2021 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Nedávná vražda Afghánky, kterou připravili o život její dva bratři, protože se rozvedla s manželem, šokovala Německo. Takzvané vraždy ze cti jsou ale v Německu celkem běžné. V roce 2009 jich Spolkový kriminální úřad řešil 29, v roce 2020 jich bylo oficiálně 53. Odborníci tvrdí, že jich může být minimálně jednou tolik, píše deník Bild.

 

   Statistiky Spolkového kriminálního úřadu zatím vraždy ze cti nevedou jako samostatnou položku. Spisovatelka a aktivistka U. G. právě proto spustila web ehrenmord.de, kde vede jednotlivé případy. Za rok 2020 jich je 53, v podstatě každý týden se stala jedna. Pro srovnání s absolutními čísly, za loňský rok se v Německu stalo celkem 245 vražd.

   G. upozorňuje, že mnohé případy ještě nebyly uzavřeny, tedy skutečný motiv činu nebyl dosud definitivně objasněn. Je tedy možné, že se počet vražd ze cti může ještě změnit.

   Rainer Wendt, šéf odborové organizace německých policistů, také předpokládá, že případů je mnohonásobně více, protože mnohé případy zůstávají nenahlášeny. Domnívá se, že se v Německu ročně stane více než stovka takových vražd.

   Zločin často provede manžel nebo bývalý partner, ale někdy také příbuzný. Oběťmi jsou většinou ženy, které údajně "pošpinily rodinnou čest" tím, že se provinily proti kulturním nebo náboženským zvykům v komunitě. Někdy jsou také zabiti noví partneři a děti. Obvykle jsou činy plánovány chladnokrevně. Pachatelé často pocházejí z Turecka, Afghánistánu, Sýrie a Iráku.

   Jednou z největších překážek při objasňování těchto zločinů je mimo jiné právo odmítnout vypovídat, stěžuje si šéf Spolkového kriminálního úřadu Bund Sebastian Fiedler. "V těchto případech není jeden pachatel, ale je zapojeno více členů rodiny, kteří ze zákona nemusejí vypovídat," popsal Fiedler.