Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muslimové v Nigerii ukamenovali a spálili křesťanku

Středověk v 21. století opět ukázal svou tvář...

article preview

   Středověk v 21. století opět ukázal svou tvář...

 

Muslimové v Nigerii ukamenovali a spálili křesťanku

 

4.jpg

Deborah Samuel

 

   Náboženské napětí a nábožensky motivované vraždy nejsou neobvyklé, zejména na severu, kde část nigerijských států přijala přísné zákony šaría, včetně trestů smrti za rouhání.

 

   Křesťané jsou nejpronásledovanějšími věřícími na planetě, uvádí zpráva z ministerstva - ZDE

 

   Křesťané se stávají lovnou zvěří - ZDE

 

článek publikovaný 14. 5. 2022 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Křesťanskou studentku univerzity ukamenovali v nigerijské Sokotě její muslimští spolužáci. Podle stanice France24 dívku obvinili z rouhání poté, co na sociálních sítích kritizovala Mohameda. Poté, co ji ubili, její tělo spálili společně s několika ojetými pneumatikami.

 

   Policie zadržela dva studenty, které podezřívá, že se na fanatickém řádění podíleli.

   Fanatici si pro dívku přišli do chráněného bytu, kde se ukrývala po zveřejnění příspěvku. Při kamenování jí hrubě nadávali, proklínali ji a někteří provolávali "Alláh akbar".

 

5.jpg

 

   Policie se dívku snažila zachránit, ale ani se slzným plynem a střelbou do vzduchu neuspěla. Dav násilníků byl v přesile a kladl zuřivý odpor.

   Jih Nigérie, která je federativní republikou, obývají křesťané, na severu žijí radikální muslimové. Ve státech, kde tvoří většinu, platí islámské právo šaría, jež rouhání trestá smrtí.

 

 

Lidé v Sokotu požadují propuštění mladíků, kteří ukamenovali a spálili spolužačku

 

7.jpg

 

článek publikovaný 15. 5. 2022 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   V nigerijském městě Sokoto byl vyhlášen 24hodinový zákaz vycházení poté, co demonstranti vyšli do ulic a požadovali propuštění dvou podezřelých z vraždy křesťanské studentky. Dívku kvůli údajnému rouhání ukamenovali muslimští spolužáci k smrti a její tělo spálili, informuje britská stanice BBC.

 

   Deborah Samuelová byla ve čtvrtek zabita muslimskými studenty, kteří ji obvinili, že na sociální síti WhatsApp zveřejnila "rouhačské" výroky o islámu a proroku Mohammedovi.

   Muslimští fanatici si pro dívku přišli do chráněného bytu, kde se ukrývala po zveřejnění příspěvku. Při kamenování jí hrubě nadávali, proklínali ji a někteří provolávali "Alláh akbar", píše BBC.

   Poté, co ji ubili, její tělo spálili společně s několika ojetými pneumatikami.

   Drastické záběry šokovaly svět. Její smrt odsoudili křesťané i muslimové napříč Nigérií.

   Ve městě Sokoto, které se nachází v silně muslimské severní části země, však pokračují protesty, při nichž se lidé domáhají propuštění dvou podezřelých.

   Někteří z protestujících oblehli palác Muhammada Sa´ad Abubakara, sultána ze Sokota a nejvyššího duchovního představitele muslimů v Nigérii. Sultán také patří k těm, kteří vraždu odsoudili, a vyzval, aby vrazi stanuli před soudem.

 

Náboženské střety nejsou neobvyklé

   Ve městě nyní platí zákaz vycházení. "Prosím, v zájmu míru, běžte domů," řekl demonstrantům guvernér oblasti Aminu Waziri Tambuwal.

   Nigérie je s 206 miliony obyvatel nejlidnatější africkou zemí a většina obyvatel jejího převážně muslimského severu a převážně křesťanského jihu jsou hluboce věřící.

   Náboženské napětí a nábožensky motivované vraždy nejsou neobvyklé, zejména na severu, kde část nigerijských států přijala přísné zákony šaría, včetně trestů smrti za rouhání.

   Rouhání v islámu zahrnuje zesměšňování nebo znevažování atributů tohoto náboženství, stejně jako popírání některé z jeho základních hodnot.

   Prezident Muhammadu Buhari vraždu studentky odsoudil a uvedl, že by mělo být provedeno nestranné vyšetřování.

   Největší nigerijské seskupení křesťanských církví požadovalo, aby úřady postavily viníky před soud.