Jdi na obsah Jdi na menu
 


R. Ibrahim: Takíja - pravda, lež a přetvářka v arabsko-islámské společnosti

Důležité téma - doporučuji.

article preview

   Důležité téma - doporučuji.

 

Raymond Ibrahim: Takíja - pravda, lež a přetvářka v arabsko-islámské společnosti

 

takija.1.jpg

 

ke stažení ZDE

 

   Publikace, již držíte v ruce, se věnuje velice kontroverznímu tématu spojenému s islámským náboženstvím, a sice vnímání pravdy a lži či přetvářky v islámu. Mnozí muslimové, stejně jako obhájci islámu, se snaží popřít možnost islámem ospravedlněného lhaní a přetvařování ze strany muslimů.

   Kdokoliv poukáže na možnost, že muslimům je islámským právem dovoleno lhát a přetvařovat se, je okamžitě umlčován obviněním z islamofobie, nenávisti apod. Bohužel tomuto neblahému trendu podlehli i mnozí čeští orientalisté a religionisté, kteří se buď tématu vnímání pravdy, lži a přetvářky v islámu vyhýbají, nebo naopak popírají fakta a realitu, drží se dogmaticky tabuizace tohoto problému a s pomocí odkazu na svou odbornou autoritu se snaží popřít jeho existenci.

   Tato publikace je stručným úvodem k nahlížení na tento problém. Vychází z posudku, který byl vypracován jako odpověď na tvrzení kanadských islamistů a jejich odborných expertů. Ti se u kanadského soudu snažili tvrdit, že v islámském právu není žádné ospravedlnění pro lež a přetvářku. Za pomoci tohoto tvrzení se snažili umlčet jednoho z kritiků islámu a islamismu. Když byl soudu předložen tento odborný posudek, islamisté svou žalobu stáhli. Jelikož však žalovaného nemohli usvědčit ze lhaní, které se dopustili naopak oni sami, zažalovali ho místo toho za šíření nenávisti, a tentokrát již u soudu uspěli...

   Jako dodatky jsou v závěru této publikace uvedeny dva texty. První podrobněji vysvětluje jednu z částí této problematiky, druhý text je reakcí na kritiku autorova rozboru tématu takíje pro jeden bezpečnostní časopis.

   Cílem práce Raymonda Ibrahíma, stejně jako mojí, není vyvolávat nenávist k muslimům, ale ukázat, že islám a arabsko-muslimská civilizace jsou zkrátka jinou společností, jiným civilizačním okruhem, který se vyvíjel jiným směrem a má jinou filozofii než naše anticko-křesťansko-židovská civilizace, a proto islámský svět také vnímá mnoho problému jinak než my.

   Snad vám tato publikace pomůže v rozvoji vašich znalostí problematiky islámu a chování muslimů. K tématu myšlení muslimů a vlivu islámu na jejich psychiku bych vám ještě rád doporučil obsáhlou studii "Jak porozumět Mohamedovi a muslimům" od bývalého muslima Alího Síny.