Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý úřad pro ochranu ústavy varuje před islamisty v rouši beránčí

Němci objevili Ameriku...

article preview

   Němci objevili Ameriku...

 

Německý úřad pro ochranu ústavy varuje před islamisty v rouši beránčí

 

(pro přeložení do češtiny použit automatický překlad)

 

článek zveřejněný 28. 12. 2020 na serveru welt.de (ZDE)

 

   Jednají nenápadně, dodržují zákon a plní své poslání: "Legální islamisté" chtějí tajně nastolit islámský stát na základě práva šaría. Aby je mohli odhalit, musí zaměstnanci Úřadu pro ochranu ústavy postupovat velmi pečlivě.

 

   Teroristické útoky ve Vídni, Drážďanech, Nice a pařížských předměstích nedávno obrátily pozornost médií k fanatickým islamistům. Fotografie mrtvých a zraněných obětí a dále ozbrojených pachatelů šíří v demokraciích strach, hrůzu a paniku. Obavy z násilného islámu rostou. Ovšem Federální úřad pro ochranu ústavy v Kolíně nad Rýnem varuje před dalším nebezpečím.

   Zpravodajská služba označuje tzv. legální islamisty za stejnou hrozbu. Jsou to lidé, kteří nechtějí prosadit islám hrubou silou, ale pomalým, systematickým vlivem.

"Sledují své cíle - obvykle dlouhodobou změnu německého sociálního a politického systému - na základě německých zákonů," uvedl Federální úřad na žádost WELT.

   Fenomén plíživé infiltrace západního světa trápí také místopředsedu parlamentní skupiny FDP Stephana Thomae. Člen spolkového sněmu říká: "Jelikož legální islamisté obvykle nepřitahují pozornost trestnými činy, je obtížnější je identifikovat než násilné extremisty."

   Úřad pro ochranu ústavy tyto skupiny vnímá jako hrozbu. Thomae je přesvědčen, že sledují "stejný cíl jinými způsoby - vytvoření islámského státu na německé půdě."

   Podle bezpečnostních orgánů islamistická scéna roste. V loňském roce se počet islamistů v Německu zvýšil oproti předchozímu roku přibližně o 5,5 % na 28 020 lidí. Téměř polovina je nyní zahrnuta do legálního spektra.

   Na konci října letošního roku federální vláda oznámila v reakci na interpelaci Thomae, že "islamismus" v roce 2015 zahrnoval pouze 13 920 lidí. To znamená více než zdvojnásobení za pouhých několik let.

"Tento vývoj představuje pro Úřad pro ochranu ústavy velké výzvy. Musí sledovat nejen hrozbu vražedných útoků, ale také pohyb financí v islámském prostředí," říká Thomae.

   Na položenou otázku Federální úřad odpověděl, že sledování legálních islamistických snah je už dlouho jedním ze základů jeho práce. Političtí činitelé a veřejnost budou odpovídajícím způsobem informováni a upozorněni na nebezpečí.

"Je skoro nemožné, aby nezasvěcení viděli skutečné záměry legálních islamistických skupin. Veřejné kontaktní osoby těchto organizací oplývají charismatem a rétorickými dovednostmi, a proto představují vhodný spojovací článek pro politiky, správu i pro sociální partnery, jako jsou církve," uvádí domácí zpravodajská služba.

 

2.jpg

Na demonstraci v Hamburku na začátku listopadu hlásají islamisté "lásku k našemu prorokovi".

 

   Nejznámější a největší skupinou legálního islamismu je Muslimské bratrstvo. To bylo založeno v Egyptě v roce 1928 a je považována za mateřskou organizaci politického islámu, známá svojí misijní činností.

   V Německu je Muslimské bratrstvo a jeho sdružení monitorováno zpravodajskými službami od 70. let.

   Islámská skupina Milli Görus je v hledáčku zpravodajské služby od 80. let. Skupina Furkanů, která se věnuje vzdělávání a proselytizaci, byla přidána na seznam sledovaných skupin v roce 2018. Byla založena jedním vědcem v Turecku v roce 1994 a usiluje o "islámskou civilizaci" podle práva šaría.

 

3.jpg

Pozdrav čtyřmi prsty je tajným identifikačním symbolem Muslimského bratrstva.

 

   Odborník na vnitřní záležitosti FDP Thomae, který je také členem parlamentního kontrolního výboru pro tajné služby, chce podrobnější sledování mezinárodních kontaktů těchto skupin. "Financování může být legální. Aby se zabránilo nebezpečí, je přesto nesmírně důležité vysledovat peněžní toky. Musíme vědět, kdo má zájem na islamizaci našeho právního státu."

   Federální úřad odkazuje na mezinárodní propojení místních skupin legálních islamistů s mateřskými organizacemi v zemích původu. Sdružení Saadet Europa (do roku 2018 Saadet Německo) eV, které patří společnosti Milli Görüs a je řádně registrováno u okresního soudu v Kolíně nad Rýnem jako neziskové, je odnož turecké strany Saadet Partisi (Strana štěstí).

   Politici z této strany byli u toho, když německé ústředí zahájilo počátkem roku 2015 slavnostní akci v Kolíně nad Rýnem. Od té doby byly odtud vybudovány systematické struktury.

   Vzhledem k systematickému přístupu považuje Úřad pro ochranu ústavy za nebezpečné podceňovat legální islamisty kvůli jejich umírněnému chování. Pokud si přečtete prohlášení organizací z tohoto spektra, mohlo by ve vás rychle vzbudit dojem, že se jedná o mírumilovné demokraty.

   Skupina Furkan, která je pod dohledem, píše na své domovské stránce "hodnoty" jako jsou "tolerance 100 procent" a "diskriminace 0 procent". V rubrice "o nás" si můžete přečíst: "V naší společnosti je vzdělávání a snižování předsudků stále důležitější."

   Úřad pro ochranu ústavy to považuje za nebezpečnou strategii. Takové skupiny veřejně uznávají německé zákony a jsou velmi opatrné, aby neudělaly chyby, které by urazily a byly trestné. Ve vnitřních kruzích naproti tomu propagují islámský právní, sociální a státní řád ve vzdělávacích přednáškách, "což není slučitelné ze základními aspekty německého zákona."