Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Íránu zmrskali muže 80 ranami bičem

Tolika ranami bičem netrestali ani nacisté v koncentračních táborech...

article preview

   Tolika ranami bičem netrestali ani nacisté v koncentračních táborech...

 

V Íránu zmrskali muže 80 ranami bičem za to, že před deseti lety na svatbě pil alkohol

 

   Dle íránského práva je možné trestat bičováním více než stovku přestupků včetně krádeže nebo nemanželského pohlavního styku.

 

článek zveřejněný 13. července 2018 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   V Íránu přivázali muže ke stromu a zmrskali 80 ranami bičem za to, že před více než deseti lety jako čtrnáctiletý popíjel na svatbě alkohol. Nyní již dospělý muž byl veřejně potrestán maskovaným mužem na náměstí v Kašmíru. Trest byl vykonán v úterý a íránská média následně zveřejnila snímky bičovaného.

1.jpg

 

   Podle kašmírského prokurátora muž, který je zmiňován jen jako M. R., popíjel alkohol na svatbě, kde nakonec vypukla hádka a při následné potyčce zemřel sedmnáctiletý chlapec. Zbičovaný muž ale se smrtí na svatbě spojován není.

   Na případ upozornila lidskoprávní organizace Amnesty International s tím, že trest je hrůzný. Proč byl vykonán až po deseti letech, Amnesty neuvádí.

   "Okolnosti tohoto případu jsou naprosto šokující. Představují další hrůzný příklad pokřivených priorit íránské vlády," cituje server The Daily Mail Philipa Luthera, šéfa Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

   Dle íránského práva je možné trestat bičováním více než stovku přestupků včetně krádeže nebo nemanželského pohlavního styku. Mezinárodní dohody, které Teherán podepsal, ale něco takového zapovídají. Letos už v Íránu vykonali několik krutých trestů. Mimo jiné například usekli ruce zloději.