Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ibn Warraq: Proč nejsem muslim

Nekompromisní kritika islámského fundamentalismu...

article preview

   Nekompromisní kritika islámského fundamentalismu...

 

Ibn Warraq: Proč nejsem muslim

 

1a.jpg

 

   "Tato kniha je především uplatněním mého práva kritizovat na islámu všechno a cokoli - dokonce se i rouhat, chybovat či zesměšňovat. Muslimové i nemuslimové mají právo kriticky zkoumat kořeny, dějiny i dogmata islámu. Muslimové uplatňují toto právo ve svých častých útocích na západní kulturu. Kdyby Evropan použil tytéž výrazy proti islámu, byl by ihned obviněn z rasismu, neokolonialismu či imperialismu. Nebude-li kritiky, zůstane islám v bezpečí ve své dogmatické, fanatické středověké pevnosti a zkostnatí ve své totalitní, netolerantní a paranoidní minulosti. Nadále bude potlačovat myšlení, lidská práva, individualitu, originalitu i pravdu." Ibn Warraq

 

   Ibn Warraq má osobní zkušenost s islámem stejně jako celkovou znalost jeho učení. Zděšený růstem islámského fundamentalismu Ibn Warraq předkládá kritický pohled na:

  • život Mohameda,
  • faktory, které ovlivnily vznik Koránu,
  • růst islámu jako nového náboženství a jeho rychlého "šíření ohněm a mečem".

   Warraq je odvážný v kritice temných stránek islámu, kam mimo jiné patři:

  • aféra Salmana Rushdieho,
  • útisk žen v muslimském světě,
  • autoritativní povaha islámských zákonů,
  • potlačování základních lidských práv v mnoha muslimských zemích a mnoho dalších kontroverzních témat.

 

   "Narodil jsem se v muslimské rodině a vyrůstal jsem ve státě, který se teď označuje za islámskou republiku. Mí nejbližší příbuzní se považují za muslimy - někteří za více, jiní za méně ortodoxní. Mé nejstarší vzpomínky z dětství se týkají mé obřízky a prvního dne v koránské škole - psychoanalytici si o tom mohou myslet své. Korán jsem se naučil číst v arabštině dřív, než jsem se naučil číst a psát ve svém rodném jazyce. Přitom jsem nerozuměl ani slovu z toho, co jsem četl. Je to ostatně běžná zkušenost tisíců muslimských dětí. Jakmile jsem byl schopen vlastního úsudku, odvrhl jsem všechna náboženská dogmata, která se mi snažili vnutit. Nyní se považuji za sekulárního humanistu, který všechna náboženství považuje za sny nemocných lidí - za sny falešné - a to prokazatelně falešné - a k tomu zhoubné."

   Po krátké periodě života v Evropě nyní Ibn Warraq žije a učí v Ohiu, USA. Je ženatý a má dvě dcery.