Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stoupenec IS zabil ve Vídni čtyři lidi

Docházejí mi slova...

article preview

   Docházejí mi slova...

 

Stoupenec Islámského státu zabil ve Vídni čtyři lidi

 

článek zveřejněný 3. 11. 2020 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Pondělní teroristický útok ve Vídni má na svědomí radikál a sympatizant Islámského státu, uvedl na ranní tiskové konferenci ministr vnitra Karl Nehammer. Oběti útoku jsou zatím čtyři - dva muži a dvě ženy. Sedm zraněných je v kritickém stavu. Zemřel i útočník, policie ho zastřelila. Ještě v noci Nehammer uvedl, že policie pátrá minimálně po jednom dalším podezřelém, ráno se o něm už nezmínil. Policie nicméně pracuje s verzí, že pachatelé mohli být až čtyři.

 

2.jpg

 

"Máme za sebou útok nejméně jednoho islámského teroristy. To je situace, kterou jsme v Rakousku už dlouho nezažili. Myslím na oběti a jejich rodiny," uvedl na tiskové konferenci Nehammer. Identitu útočníka policie nezveřejnila.

   Podle policie měl útočník u sebe automatickou zbraň, pistoli a mačetu a také atrapu pásu s výbušninami.

   Střílel na šesti místech, především na ulicích u restaurací v oblasti, kde se nachází i synagoga. Zahrádky restaurací byly plné lidí, kteří si chtěli užít poslední otevřený večer. Od úterý jsou totiž restaurace kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem uzavřené.

   Zemřela jedna ze zraněných žen a útočník zastřelil také jednoho kolemjdoucího. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil, že mezi oběťmi střelby nejsou Češi.

 

Sedmnáct zraněných

   Zraněných je sedmnáct, je mezi nimi jeden těžce zraněný policista, který je v kritickém, ale stabilním stavu. Sedm ze zraněných je ve stavu "ohrožení života", uvedl list die Presse s odvoláním na policii.

   Policie stále pracuje s verzí, že útočníků mohlo být víc, až čtyři.

 

3.jpg

Policisté ve Vídni, uzavřeli část centra.

 

   Dopoledne ale už jezdí v centru hromadná doprava a uzavřená je jen stanice metra Schwedenplatz, u níž střelba začala v uličce Seitenstettengasse. Tamní synagoga a kanceláře vídeňské židovské obce ale byly už zavřené v době útoku. Dále se střílelo na náměstích Ruprechtsplatz a Morzintplatz, na Fleischmarktu a Bauenmarktu a na dalších dvou místech.

   Ministr vyzval občany Vídně, aby dnes, pokud je to možné, zůstali doma. Zavřené zůstanou také školy. "Vyhýbejte se centru města," nabádal Nehammer.

   Zastřelený pachatel měl na sobě výbušný pás, jak se později ukázalo, jednalo se o atrapu. Policie zjistila identitu muže a provedla v noci u něj v bytě domovní prohlídku. Zjistila, že dotyčný je radikálem a sympatizantem Islámského státu.

   Pozadí pondělního večerního útoku ve Vídni stále zůstává nejasné. Útok se odehrál kolem 20.00 ve čtvrti známé svým nočním životem. Jeden z útoků se odehrál poblíž synagogy, ta už však byla zavřená a v jejím objektu nikdo nebyl. Cílem měli být zřejmě především lidé v barech a restauracích.

   Úřady ohlásili vytvoření uzávěr a kontrolních stanovišť ve Vídni. Česká republika například v souvislosti s útokem posílila ochranu na hranicích a také u nejvýznamnějších židovských objektů v Česku.