Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peníze od českých muslimů teroristům

Statisíce, jež posílal pražský imám bojovníkům an-Nusrá do Sýrie, byly ze sbírek mezi věřícími.

article preview

   Statisíce, jež posílal pražský imám bojovníkům an-Nusrá do Sýrie, byly ze sbírek mezi věřícími.

 

Peníze od českých muslimů teroristům

 

   "Finančně jsem podporoval mudžahedíny v Sýrii, konkrétně an-Nusrá. V Sýrii bojují tři skupiny - první jsou extremisté z Islámského státu, druzí jsou lidé, kteří zradili islám a muslimy, a třetí pak lidé snažící se aplikovat právo šaría - a ty já podporuji, to jsou mudžahedíni." Sámer Shehadeh, bývalý pražský imám

 

článek zveřejněný 31. května 2019 na serveru idnes.cz (ZDE) a Mladá fronta Dnes (ZDE)

 

   Čeští muslimové roky přispívali od stokorun po tisíce do svých sbírek, kterými chtěli pomoci zaplatit stavbu mešity v západoafrickém Beninu nebo uhradit péči o válkou zmrzačené v Sýrii. Policie však podle zjištění MF DNES nyní pracuje s verzí, že peníze ze dvou slovenských účtů skončily ve skutečnosti u teroristů.

 

2.jpg

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh je veden k soudu.

 

   Policisté podezřívají bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, že peníze vybrané mezi českými muslimy předal teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám, v překladu Fronta dobytí Sýrie. Ta je nástupnickou organizací an-Nusrá, sesterské organizace al-Káidy.

"On byl sólista a i tyto sbírky byly jeho vlastní aktivitou. Kdyby lidé, kteří mu přispívali, věděli, kde peníze skončí, určitě by byli proti," říká předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi.

   Bývalý muslimský duchovní Sámer Shehadeh je nyní ve vazbě, obviněn je právě z podpory terorismu a čeká na soud. Podporu an-Nusrá nyní přiznal, když jej eskorta přivedla k líčení v jiném případě přípravy teroristického činu, kde vypovídal jako svědek. Na rozdíl od teroristů je však přesvědčen, že an-Nusrá nejsou teroristé.

"Finančně jsem podporoval mudžahedíny v Sýrii, konkrétně an-Nusrá. V Sýrii bojují tři skupiny - první jsou extremisté z Islámského státu, druzí jsou lidé, kteří zradili islám a muslimy, a třetí pak lidé bojující proti okupaci snažící se aplikovat právo šaría - a ty já podporuji, to jsou mudžahedíni," řekl Shehadeh.

   Shehadeha policie zatkla v listopadu v Jordánsku, kde se po útěku z Česka skrýval. Ale už v polovině roku 2017 získali detektivové jeho mobil, v němž rozklíčovali smazanou komunikaci ze šifrovaných aplikací včetně detailů o sbírkách.

   Podle obvinění ví policie minimálně o dvou schůzkách Shehadeha s prostředníkem, který měl peníze doručit teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám. "Obě se odehrály v Rakousku, ve Vídni," říká MF DNES zdroj blízký vyšetřování. Další peníze poslal přes českou konvertitku - manželku svého bratra Omara - Fátimu. Oba odjeli do Sýrie, podle policie Omar bojuje právě v řadách organizace Fatah aš-Šám.