Jdi na obsah Jdi na menu
 


Islámský stát zaživa upálil jordánského pilota

Zvěrstva IS dosáhla nové úrovně...

article preview

   Zvěrstva IS dosáhla nové úrovně...

 

Islámský stát zaživa upálil jordánského pilota

 

článek publikovaný 3. února 2015 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Zajatý jordánský pilot Maáz Kasásba je po smrti. Podobně jako dva japonské rukojmí ho zavraždil Islámský stát (IS), uvedl to server Newsweek a doplnil, že pilot byl zaživa upálen. Jordánská státní televize smrt pilota potvrdila a sdělila, že záznam je starý a pilot byl upálen už 3. ledna.

 

1.jpg

Jordánský pilot Maáz Kasásba na fotografii zveřejněné Islámským státem.

 

   Dvaadvacetiminutové video zveřejněné médiem blízkým IS ukazuje napřed pilota se zavázanýma očima na stole, napsala NBC. Pak je zachycen v oranžovém vězeňském oděvu, jak stojí v kleci, kde je upálen zaživa, uvedli experti z organizace SITE, která se zabývá monitorováním webů islámských radikálů a jejich analýzou.

   Okolo klece je rozlitá tekutina, ke které maskovaní lidé hodí hořící pochodeň.

 

2.jpg

Jordánský pilot Maáz Kasásba na jedné z fotografií před tím, než ho radikálové z Islámského státu zavraždili.

 

   Podle BBC je záměrem videa šokovat. Spojené státy uvedly, že jeho pravost teprve ověřují. Americký prezident Barack Obama řekl, že pokud je video pravé, zdvojnásobí to odhodlání koalice proti Islámského státu porazit ho a zničit. Vrahy jordánského pilota čeká odplata, uvedla ve svém prohlášení jordánská armáda.

   Kasásba padl do zajetí IS, když jeho letadlo F-16 loni v prosinci sestřelil Islámský stát při náletu na sever Sýrie. Po jeho zajetí zveřejnil Islámský stát osobní dokumenty pilota potvrzující identitu zajatce.

 

3.jpg

Jordánský pilot Maáz Kasásba na fotografii zveřejněné Islámským státem.

 

   Islámský stát i pilot uvedli, že F-16 zasáhla raketa země-vzduch, USA to popírají.

   O pilotovi nebylo nějakou dobu slyšet. Když však požadoval Islámský stát za propuštění japonského novináře Kendžiho Gota osvobození irácké atentátnice Sadžídy Rišáviové, Jordánsko uvedlo, že ji propustí pouze v případě, že se na svobodu dostane i Kasásba.

 

4.jpg

Jordánský pilot Maáz Kasásba.

 

   Výměna se neuskutečnila, Jordánsko požadovalo důkaz, že pilot žije. Ten nedostalo.

   Goto byl posléze zavražděn.

   Po smrti Japonce se Jordánsko obrátilo na Islámský stát s nabídkou na výměnu pilota za atentátnici odsouzenou k smrti, ale neúspěšně. Jordánská televize nyní tvrdí, že záznam se smrtí pilota je už měsíc starý, a pilot tudíž ani nemohl být vyměněn.

5.jpg

Jordánského pilota Maáze Kasásbu vedou radikálové z Islámského státu krátce poté, co se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo na severu Sýrie.

 

   Islámský stát dosud svá rukojmí podřezával, smrt pilota se tak z řady těch předchozích vymyká.