Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Berlíně roste počet i závažnost útoků proti záchranným složkám

Pro Policii ČR, kriminálku a další české represivní složky...

article preview

   Pro policii ČR, kriminálku a další české represivní složky...

 

V Berlíně roste počet i závažnost útoků proti záchranným složkám. Proti hasičům loni stovky, proti policistům tisíce

 

   Podle berlínské policejní šéfky se denně stane obětí násilného činu devatenáct policistů.

 

článek zveřejněný 14. 1. 2020 na serveru prima.iprima.cz (ZDE)

 

   V německém hlavním městě roste počet vážných útoků na členy záchranných složek. V minulém roce bylo jenom v Berlíně zaznamenáno 200 násilných činů proti hasičům, informoval v rozhovoru pro server Berliner Morgenpost ředitel státních hasičů Karsten Homrighausen.

 

hasici-berlin.jpg

Berlínští hasiči.

 

   Podle Homrighausena závažnost útoků proti hasičským jednotkám prudce roste. Podobně jsou na tom podle deníku i útoky proti policistům. "Útoky na hasiče a další záchranné pracovníky jsou nepřijatelné," uvedl s odkazem na strategii nulové tolerance.

 

V sobotu útok skupiny mladých na hasiče

   Jeden z posledních útoků na tamního hasiče proběhl v sobotu u stanice metra Prinzenstrasse v berlínském obvodě Neukölln na jihovýchodě města. Osmatřicetiletého hasiče tam podle deníku Bild po cestě do práce, kdy měl již mít oblečeny kalhoty od své uniformy - a tudíž byl zřetelně rozpoznatelný coby hasič - napadlo pět až šest agresivních mladých lidí.

   Po slovní přestřelce měl hasič podle policistů mladíky odstrčit stranou, přičemž jej skupina fyzicky napadla. Hasič po napadení krvácel z obličeje, skupina mladých po činu prchla. Zraněný hasič sám dokázal chytit jednoho čtrnáctiletého útočníka. Tři další zadržela později policie. Hasič byl posléze podle Berliner Morgenpost se zraněním hlavy hospitalizován a postaven mimo službu.

 

Nový rok opět poznamenán útoky na záchranné složky

   Řadu nebezpečných útoků na hasičské jednotky a jejich vozy zaznamenaly úřady také na Nový rok. Během něj bylo evidováno čtyřiadvacet útoků, přičemž dvacet z nich mělo souvislost s pyrotechnikou. Tři hasiči utrpěli zranění. Obzvláště závažný incident zažili hasiči v části Neukölln, kde se několik lidí pokusilo otevřít dveře hasičského vozu a vystřelit dovnitř poplašnými pistolemi. V obvodě Pankow byl zase pyrotechnikou a světlicemi ostřelován hasičský vůz a zničena sanitka.

   Oproti loňskému roku registrovali hasiči na Silvestra o čtyřicet procent více požárů. Od sedmi hodin večer do šesti hodin ráno jich bylo 617. Podle šéfa hasičů byly jednotky v ohledu na své zdroje takřka na hranici možností. Jednotky celkem zaznamenaly 1 523 zásahů oproti 1 448 zásahům o rok dříve.

   Útokům také čelí policisté. Podle berlínské policejní šéfky se denně stane obětí násilného činu devatenáct policistů. V roce 2019 celkový počet útoků dosáhl téměř sedmi tisíc. Ve srovnání s rokem předchozím šlo o mírný nárůst.