Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alláh je veliký! Islamisté se chystají dobýt radnice - 2

Do voleb v Belgii jde Islámská strana. Chce segregovat ženy a zavést šaríu.

article preview

   Do voleb v Belgii jde Islámská strana. Chce segregovat ženy a zavést šaríu.

 

Alláh je veliký! Islamisté se chystají dobýt radnice - 2

 

   Zhruba před rokem jsem někde četl: "Posledním aktem demokracie budou muslimy vyhrané volby..."

 

   . . . Ahrouch již před pěti lety otevřeně řekl, že chce zemi přetvořit na islámský stát. Na potvrzovací otázku překvapené reportérky tehdy odpověděl: "No samozřejmě, že v Belgii. Já jsem pro šaríu. Islámské právo, jsem pro něj. Je to dlouhodobé úsilí, které potrvá ještě desítky let nebo i století, ale to směřování již započalo."

 

článek zveřejněný 12. 5. 2018 na serveru echo24.cz (ZDE)

 

1.jpg

Belgičanky protestující proti islamizaci Evropy.

 

   Zavést právo šaría a segregovat muže a ženy ve veřejné dopravě. Takové jsou plány představitelů Islámské strany, která bude letos v říjnu kandidovat v belgických komunálních volbách. Ačkoliv představitelé strany tvrdí, že nechtějí měnit ústavu země, současně se netají tím, že by chtěli v zemi ustavit islámský stát. Jejich názory vzbuzují obavy u belgické veřejnosti i tamních politiků.

 

   Islámská strana vznikla před komunálními volbami před pěti lety. Tehdy za ni kandidovali čtyři zástupci, přičemž zvoleni byli nakonec dva z nich - v Molenbeeku a Anderlechtu, tedy obcích s vysokým podílem muslimů. V Bruselu jim to tehdy nevyšlo, ale podle slov zakladatele strany Redouana Ahroucha letos doufají v lepší výsledek. Strana plánuje vyslat své zástupce do osmadvaceti obvodů.

zmrd.png

Ahrouch

 

   V rozhovoru pro belgickou veřejnoprávní televizi RTFB Ahrouch již před pěti lety otevřeně řekl, že chce zemi přetvořit na islámský stát. Na potvrzovací otázku překvapené reportérky tehdy odpověděl: "No samozřejmě, že v Belgii. Já jsem pro šaríu. Islámské právo, jsem pro něj. Je to dlouhodobé úsilí, které potrvá ještě desítky let nebo i století, ale to směřování již započalo."

   Nejaktuálnější prohlášení, kterým na sebe Islámská strana strhla pozornost veřejnosti, se týká snahy po zavedení oddělené veřejné dopravy pro muže a ženy. Strana tak prý reaguje na stížnosti řady žen, které v prostředcích veřejné dopravy osahávají neznámí muži. Proti návrhu však již vystoupila řada politiků. "Politická strana zvaná ISLÁM v Belgii roste. Otevřeně volají po zavedení práva šaría. Šaría porušuje lidská práva. Šaría strany jsou tudíž nedemokratické. Tohle jsou vlci v rouše beránčím," napsal na twitteru belgický konzervativní politik Theo Francken.

   Podobně hovořila i belgická liberální politička Gwendolyn Ruttenová. "Muži a ženy tu společně pracují, hrají, oslavují, žijí a ano, také spolu jezdí autobusem," napsala na svém twitteru.

   Americká nezisková organizace Project Clarion zabývající se lidskými právy připomíná, že ačkoliv Ahrouch velmi často mluví o etice a "úctě k druhým", v roce 2003 byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení za to, že zbil svou invalidní manželku.

   V Belgii žije asi 11,5 milionu obyvatel, z toho je odhadem přes 780 000 muslimů. 40 % z nich pak žije přímo v hlavním městě - Bruselu.