Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antifašistická Akce - úderná pěst neomarxismu

"Antifa, antifa!"

article preview

   "Antifa, antifa!"

 

Antifašistická Akce - úderná pěst neomarxismu

 

15.png

 

Nenávistí proti nenávisti:

 

zdroj: www.youtube.com (ZDE)

 

   Antifa. Při vyslovení tohoto slova se mnoha lidem automaticky vybaví punkeři s číry, skejťáci či hiphopeři s rovnými kšiltofkami, případně dredaři s brkem v ruce, kteří se snaží fyzicky konfrontovat (neo)nacisty na jejich demonstracích. Realita je ovšem trochu jiná. Pojďme si něco povědět o této známé, a přesto neznámé organizaci.

   Tato organizace se jmenuje Antifašistická Akce se zkratkou AFA. Antifa je nesprávný název, který zřejmě mylně vznikl kvůli doméně její webové stránky (www.antifa.cz).

   Co je třeba zásadně rozlišovat, jsou členové a sympatizanti AFA. Členy Antifašistické Akce jsou zejména anarchisté a další ultralevičáci (např. SHARP skinheads), zatímco oni punkeři, skejťáci, hiphopeři a další z tzv. "alternativní mládeže" tvoří pouze menšinu členstva. Počet členů AFA kolísá podle intenzity neonacistického hnutí. Troufám si tvrdit, že i v dobách největšího rozmachu neonacismu počet členů AFA nepřekročil stovku, zatímco sympatizantů byli a jsou desetitisíce. Hlavní rozdíl mezi členem a sympatizantem AFA je, že člen vykonává pravidelnou antifašistickou činnost a je v kontaktu s ostatními členy (či je přímo součástí autonomní skupiny) a co nejvíce konspiruje a skrývá svou identitu (často o jeho členství v AFA neví ani jeho vlastní rodina). Naproti tomu sympatizant většinou své sympatie k této organizaci dává otevřeně najevo, ať už slovně, nášivkami či obrázky na sociálních sítích, a na rozdíl od členů žádnou pravidelnou činnost nevyvíjí, max. se zúčastní demonstrace nebo protidemonstrace. Největší počet sympatizantů je právě mezi alternativní mládeží (i když samozřejmě to není jediná skupina, z níž se sympatizanti rekrutují); to je pravděpodobně také hlavní důvod, proč si většina lidí myslí, že "Antifa" = alternativní mládež (punkeři, skejťáci, hiphopeři, dredaři a pod.). Jedním z nejznámějších sympatizantů AFA je v současnosti v České republice předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

 

Sympatizant (nikoli člen) Antifašistické Akce (AFA) předseda Pirátské strany Ivan Bartoš:

 

zdroj: www.youtube.com (ZDE)

 

bartos.antifa.2.png

 

bartos.antifa.1.png

 

bartos.antifa.5.jpg

 

   Antifašistická Akce je silně zakonspirovaná a to je další důvod, proč se skutečnosti o této organizaci tak málo ví a panují o ní mylné představy.

   Činnost AFA lze rozdělit do několika hlavních skupin. Předně je to "monitoring nepřátel" - zjišťování osobních údajů, fotografií a dalších informací o svých protivnících a jejich případné zveřejnění na internetu. Potom je tu "osvětová činnost"; šíření informací zejména o zločinech nacistické ideologie. Členové AFA také svou organizaci propagují, a to jednak výlepem a roznášením plakátů, letáků a samolepek, jednak sprejováním nápisů na plochy v ulicích, tzv. "street art". A konečně používá fyzické násilí, ničení majetku a vyhrožování.

 

nalepka.jpg

 

streetart.jpg

Propagace AFA v ulicích...

 

   S "osvětovou činností" lze více než souhlasit, s hodně přihmouřenými oky i  s "monitoringem" - pokud se jedná o novodobé nacisty - a při dodržování jistých pravidel i se "street artem". Nepřípustné je ono zbývající jednání kriminálního charakteru, tedy násilí, ničení majetku a vyhrůžky.

 

2.png

 

7.jpg

AFA a její propagace násilí...

 

   Antifašistická Akce považuje za naprosto normální a legitimní fyzicky napadat a bít "nácky", protože "náckové to dělají taky". Stejně jako ničení a poškozování jejich majetku a vyhrožování jim. Možná s nimi někdo bude souhlasit, jsou to přece náckové, tak co.

 

1.jpg

Údajný neonacista konfrontován antifašisty...

 

   Jenže je tu jedno velké ale.

   Výše popsané způsoby "boje" až donedávna Antifašistická Akce používala proti neonacistům. Její členové tyto způsoby ovšem neváhají použít i proti jiným svým "nepřátelům" - "islamofobům, xenofobům, rasistům"... však to znáte. Koneckonců už se to děje - dochází k ničení propagačních materiálů politických stran a zveřejňování a dehonestování "fašistů".

 

zniceny-bilboard.2.jpg

 

3a.pngcelý screen ZDE

 

   Z Antifašistické Akce se tak stává úderná pěst neomarxismu, jejíž členové jsou schopni a ochotni překročit zákon. Nejen proto si musíme na tuto organizaci dávat velký pozor, ale také proti ní bojovat. Můžete začít s odstraňováním její propagandy v ulicích.