Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová pravidla pro získání filmového Oscara

Normalizace...

article preview

   Normalizace...

 

Nová pravidla pro získání filmového Oscara

 

Každá společnost, která dává rovnost nad svobodu, skončí bez rovnosti i svobody.

 

článek zveřejněný 9. 9. 2020 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Od roku 2024 zavedla oscarová akademie nová pravidla pro Oscara za nejlepší film. Filmy, které nebudou obsahovat dost etnických a sexuálních menšin, nebudou mít šanci.

 

husak.jpg

Gustav Husák, jeden ze symbolů normalizace v komunistickém Československu.

 

   Film musí splnit nejméně dva ze čtyř standardů, aby se mohl ucházet o Oscara za nejlepší film. První standard se soustředí na zastoupení na plátně a náměty. Film musí plnit nejméně jedno ze tří kritérií.

   První kritérium - film musí mít nejméně jednoho herce v hlavní roli nebo významné vedlejší roli, jenž pochází z menšin (Asiaté, Hispánci, Afroameričané, původní Američané - indiáni, osoby ze středního východu, severní Afriky, Havajci či osoby z pacifických ostrovů).

   V celém hereckém souboru musí tvořit nejméně 30 % herců v menších rolích ženy, lidé z etnických menšin, LGBTQ+ komunita nebo lidé s kognitivním či fyzickým postižením nebo špatně slyšící a úplně neslyšící.

   Další kritérium se týká příběhu, který se musí točit kolem žen, etnických menšin, LGBTQ+ komunity nebo lidi s kognitivním či fyzickým postižením nebo špatně slyšících a neslyšících.

 

LGBTQ+ režisér nebo producent

   Další standard se týká celého štábu a vedení. Nejméně dva vedoucí pracovníci v tvůrčí funkci (například režisér, castingový režisér, hlavní kameraman, střihač nebo producent) musí být opět ženy nebo musí pocházet z etnické menšiny, LGBTQ+ komunity nebo musí jít o lidi s kognitivním či fyzickým postižením nebo špatně slyšící a neslyšící. Navíc alespoň jeden z nich musí být z následujících skupin: Asiaté, Hispánci, Afroameričané, původní Američané (Indiáni), osoby ze středního východu, severní Afriky, Havajci či osoby s pacifických ostrovů. Celý štáb se navíc musí skládat z 30 % příslušníků znevýhodněných menšin.

   Další standard požaduje, aby studio platilo stážisty, kteří pocházejí z následujících skupin: ženy, etnické menšiny, LGBTQ+ komunita, lidé s kognitivním či fyzickým postižením nebo špatně slyšící a neslyšící.

   Velká studia mají povinnost zavést v podstatném rozsahu trvalé stáže a praxe pro členy znevýhodněných menšin ve většině oborů - produkce, postprodukce, hudba, vizuální efekty, marketing, distribuce, PR.

   Poslední standard požaduje, aby filmová společnost zaměstnávala několik manažerů z menšin v marketingovém a PR týmu.