Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německá šéfka Zelených: "V noci bych se do berlínského parku neodvážila."

Hranice šílenství neomarxismu opět posunuta...

article preview

   Hranice šílenství neomarxismu opět posunuta...

 

Německá šéfka Zelených: "V noci bych se do berlínského parku neodvážila."

 

3.jpg

německá šéfka Zelených Ricarda Langová

 

   Minulý týden vyšlo najevo, že několik mužů z dealerské scény znásilnilo 21. června v parku, jemuž místní neřeknou jinak než Görli, 27letou ženu. Jejího přítele, rovněž 27letého, srazili na zem, zkopali, okradli a donutili sledovat znásilnění přítelkyně gangem.

 

   Podle Moniky Herrmannové (v letech 2013 - 2021 starostka obvodu Friedrichshain-Kreuzberg) by "žádná skupina neměla být vyloučena. Ani drogoví dealeři ne." (více v článku)

 

článek publikovaný 2. srpna 2023 na serveru www.novinky.cz (ZDE)

 

   Ricarda Langová, šéfka německých vládních Zelených, přiznala, že by nechtěla chodit sama v noci po parku Görlitzer v Berlíně.

 

   Na otázku, zda si troufá v noci sama procházet parkem v Berlíně-Kreuzbergu, kde vládnou drogoví dealeři a který se stal dějištěm mnoha znásilnění, odpověděla 29letá žena v rozhovoru pro televizi ARD: "V tuto chvíli ne. Ne."

   Minulý týden vyšlo najevo, že několik mužů z dealerské scény znásilnilo 21. června v parku, jemuž místní neřeknou jinak než Görli, 27letou ženu. Jejího přítele, rovněž 27letého, srazili na zem, zkopali, okradli a donutili sledovat znásilnění přítelkyně gangem, napsal list Die Welt.

   Minulou středu policie zatkla 22letého Somálce a v pondělí ráno úřady oznámily, že dopadly dalšího podezřelého, a to nedaleko místa činu. Muž je zatím ve vazbě.

   Pro policii jsou park a přilehlý Wrangelkiez vzhledem k míře kriminality už řadu let horkým místem.

"Potýkáme se především s drogovou kriminalitou a jejími doprovodnými trestnými činy, jako jsou krádeže, vyhrožování, přepadení a podvody," říká Barbara Slowiková, šéfka berlínské policie, která nevyloučila oplocení a uzavření zelené plochy v noci.

   Dealeři pocházejí takřka výhradně z afrických a východoevropských zemí.

   Přitom Monika Herrmannová, v letech 2013 až 2021 starostka obvodu Friedrichshain-Kreuzberg za Zelené, nechtěla dealery z parku vyhnat. "Žádná skupina by neměla být vyloučena," bizarně zdůvodnila.

   V říjnu 2019 proto umělec Scott Holmquist postavil v parku pomník dealerům v póze státníka s názvem "Poslední hrdina". "Dealeři poskytují službu, kterou využívá mnoho lidí, včetně místních obyvatel," tvrdil.

   O dva roky dříve se v Kreuzberském muzeu místní historie konala výstava, která dealery výslovně obhajovala. Skandální akci sponzorovala Nadace Rosy Luxemburgové, blízka straně Levice. Tato strana se také často staví na stranu dealerů, vidí v nich oběť systému.

 

4.jpg

Götlitzer Park v Berlíně.

 

   V roce 2016 se například jednalo o společný územní plán se Zelenými. "Žádná skupina v parku by neměla být vnímána výhradně jako příčina problému," stálo v něm.

   Podle strategie levicových stran (Zelení, Levice a Piráti) by "dealeři měli být vyzváni, aby se projevovali méně obtěžujícím a agresivním způsobem". Podle očekávání to mělo nulový úspěch.

   V roce 2019 proto vyznačil správce parku Cengiz Demirci růžovým sprejem zóny, kde mohli dealeři prodávat drogy. "Uvažovali jsme nad tím pragmaticky," řekl rozhlasu RBB.

   Efektivnější by ale podle Demirciho bylo, kdyby úřady daly dealerům pracovní povolení. Většinou jsou to totiž žadatelé o azyl, kteří nemohou během vyřizování žádosti legálně pracovat. "Kdyby to úřady udělaly, vyřešilo by to 90 % problémů," prohlásil.

 

Hledá se řešení

Berlínský starosta Kai Wegner po posledním incidentu oznámil protiopatření. "Situace v parku je nepřijatelná, nesmí zůstat taková, jaká je," řekl politik křesťanské demokracie (CDU) listu Der Tagesspiegel s tím, že co nejdříve sdělí, jak město odpoví.

   Burkard Dregger, expert CDU na vnitropolitické záležitosti v zemském parlamentu, prosazuje kamerový systém.

"Konečně nastal čas, abychom v Berlíně prorazili novou politickou cestu. Shodla se na tom i koalice CDU a SPD," řekl podle Tagesspiegelu.

"V koaliční smlouvě jsme stanovili, že kamerový systém může být zaveden na takzvaných místech s vysokou kriminalitou. Park je jedním z nich," upozornil Dregger.

"Dealeři ukradli lidem park. Pro mě to jsou těžcí zločinci, ztratili zde právo žít a měli by být deportováni," nebral si servítky veterán CDU v Kreuzbergu Kurt Wansner.