Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koho řeší němečtí neomarxisté v době, kdy umírají lidé (aktualizace 9. 5. 2020)

"Smach je víc než rozum!"

article preview

   "Smach je víc než rozum!"

 

Koho řeší němečtí neomarxisté v době, kdy umírají lidé (aktualizace 9. 5. 2020)

 

3.jpg

 

 

   Podívejte se, kdo je pro německé neomarxisty důležitý a koho upřednostňují v době pandemie, kdy umírají lidé:

 

   (celý text ZDE) V Německu se včera demonstrovalo za přijetí uprchlíků z přeplněných táborů na řeckých ostrovech. Ačkoliv je v Německu stejně jako u nás z důvodu rizika šíření koronaviru vydán zákaz k pořádání veřejných akcí, vyzvala řada organizací (včetně antirasistických kampaní Unteilbar a Seebrücke nebo klimatických hnutí Ende Gelände a Fridays for Future) k uspořádání decentralizovaného akčního dne s požadavkem evakuace přeplněných uprchlických táborů na řeckých ostrovech a přijetí jejich obyvatel Německem. Aktivisté a aktivistky poukazovali na skutečnost, že v Německu jsou aktuálně statisíce prázdných hotelových pokojů, Airbnb bytů a nepoužívaných domů, kde by se mohli uprchlíci izolovat a přečkat koronavirovou pandemii. Vzhledem ke špatným hygienickým podmínkám v táborech, velké koncentraci lidí, kteří se navzájem nemohou izolovat a "zůstat doma", a absenci zdravotnické infrastruktury jsou uprchlíci jedněmi z nejohroženějších skupin v Evropě. Akční den proběhl pod sjednocujícím heslem "Wir hinterlassen Spuren - Leave no one behind" (Zanechme stopy - nenechme nikoho na holičkách). Protože aktivisté a aktivistky nemohli uspořádat demonstrace, hledali různé alternativní formy protestu. Veřejný prostor v mnoha německých městech tak zaplavilo množství nápisů nastříkaných přes šablony, rozměrných graffiti nápisů, nápisů na chodnících, bannerů vyvěšených z oken i na mostech. Mezi nápisy se často objevovalo mj. "Evakuujte Moriu", "No Borders", "Solidarita bez hranic", "Prostor tu je", "Otevřete hranice" apod. Na náměstích lidé zanechávali boty či barevné otisky bot. V několika případech (např. před spolkovým kancléřstvím) demonstrovali ve skupinách nebo po ulicích chodili jednotlivci s pikety, vždy však tak, aby mezi sebou zachovávali předepsané rozestupy. Policie přesto proti protestujícím na několika místech zasáhla za použití násilí, strhávala bannery, sbírala rozmístěné boty atd. Mimo akcí ve veřejném prostoru se tisíce lidí doma fotily s nápisy požadujícími přijetí uprchlíků a fotky umisťovali s hashtagem #LeaveNoOneBehind na sociální sítě.

 

1.png

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

"Smach je víc než rozum!"

 

AKTUALIZACE 9. 5. 2020

 

   Tak čeští soudruzi nezůstali pozadu a rovněž uspořádali akci na podporu "uprchlíků":

 

   (celý text ZDE) NENECHME NIKOHO NA HOLIČKÁCH! EVAKUUJTE MORII! Víkendové akce Kolektivu 115 na podporu uprchlíků uvězněných v pekle na řeckých ostrovech (I.). Zatímco v evropských zemích byla zavedena opatření, jež mají zabránit šíření koronaviru (mj. nařízená izolace a omezení kontaktu), 50 tisíc uprchlíků uvězněných v přeplněných uprchlických táborech na řeckých ostrovech bylo ponecháno svému osudu. Lidé, kteří většinou uprchli z válkami stižených zemí (Afghánistán, Sýrie, Kongo, Irák aj.) musí živořit v naprosto nelidských, zdraví a životy ohrožujících podmínkách. Jen v Morii na Lesbu, největším uprchlickém táboře v Evropě, je více než 20 tisíc lidí. Tábor byl přitom v roce 2015 zřízen pro 3 tisíce uprchlíků. Infrastruktura tábora absolutně neodpovídala potřebám aktuálního počtu lidí před pandemií, teď to platí dvojnásob. V březnu tu sdílelo záchod 167 lidí a jednu sprchu dokonce 242 lidí. Voda často neteče a odpad je v havarijním stavu.

Probíhající evakuace 500 dětí bez doprovodu do Německa humanitární katastrofu neřeší. A neřeší ji ani přesun 400 lidí na řeckou pevninu, k němuž došlo v neděli (v nadcházejících týdnech má následovat dalších 2 000 lidí).

Vražedná migrační politika Evropské unie (nositelky Nobelovy ceny míru) si za několik uplynulých let vyžádala životy tisíce lidí, kteří na cestě za bezpečím a lepšími životy utonuli ve vlnách Středozemního moře. Nedopusťme, aby se řady obětí rozšiřovaly!

Je třeba okamžitě uzavřít tábory na řeckých ostrovech a uprchlíky evakuovat do bezpečných a důstojných podmínek! Nabízí se třeba využití prázdné turistické infrastruktury v Řecku i ostatních evropských zemích, které beztak hrozí z důvodu omezení zavedených kvůli pandemii krach.

 

zdroj: www.youtube.com (ZDE)

 

zdroj: www.youtube.com (ZDE)

 

zdroj: www.youtube.com (ZDE)