Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další útok na naši historii a identitu

Kulturní revoluce v USA pokračuje...

article preview

   Kulturní revoluce v USA pokračuje...

 

Další útok na naši historii a identitu

 

konfederacni-vlajka.jpg

 

   Psali jsme: U ničení a odstraňování soch "rasistů" a "otrokářů" nezůstane

 

Je načase vyprávět náš příběh jinak. Z Kapitolu odstranili sochu generála Leeho

 

článek zveřejněný 22. 12. 2020 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Ze sídla amerického Kongresu byla odstraněna socha generála otrokářské jižanské Konfederace Roberta Leeho, kterou tam nechal před 111 lety umístit stát Virginia. O kroku podle serveru televize ABC News rozhodla státní komise, která ve světle nedávných protestů proti rasismu prohlásila sochu za nevhodný symbol státu.

 

1.jpg

 

2.jpg

Odstraňování sochy generála Leeho z amerického Kapitolu aneb Kulturní revoluce v USA pokračuje...

 

   Každý stát má v Kapitolu právo na dvě sochy. Virginie tam roku 1909 umístila sochu Leeho a jednoho z otců zakladatelů americké Unie George Washingtona.

"Konfederace je symbolem virginské rasistické a kontroverzní historie a je už načase, abychom náš příběh vyprávěli skrze obrazy houževnatosti, různorodosti a inkluze," řekl ve vyjádření guvernér státu Ralph Northam, který odstranění díla nařídil.

   Leeho v Kapitolu nahradí socha Barbary Johnsové, která v 50. letech minulého století bojovala za zlepšení podmínek na segregované černošské střední škole ve městě Farmville. Její kauza se stala součástí přelomového rozhodnutí nejvyššího soudu v případu Brown vs. The Board of Education, které postavilo mimo zákon rasovou segregaci na amerických veřejných školách.

"Těším se, že v Kapitolu bude reprezentovat Virginii průkopnická mladá černošská žena. Návštěvníci se dozvědí o tom, co přinesla Barbara Johnsová Americe a pocítí sílu vytvořit pozitivní změny ve svých společenstvích stejně, jako to učinila ona," dodal Northam.

 

Památky trnem v oku

   Památky připomínající osobnosti Konfederovaných států amerických, které se při občanské válce z let 1861 až 1865 odtrhly od zbytku americké Unie, se v posledních měsících staly znovu středem pozornosti americké veřejnosti v souvislosti s masivním protestním hnutím proti zakořeněnému rasismu v americké společnosti a policejní brutalitě namířené na příslušníky etnických menšin. Demonstrace v desítkách měst vypukly poté, co černoch George Floyd na konci května zemřel po tvrdém zásahu bělošského policisty v Minneapolis

   Vnitroamerický konflikt v 19. století vznikl z velké části kvůli sporům o otroctví, jehož zachování hájily právě jižanské státy shromážděné v Konfederaci. Zachovávání jejích symbolů proto nejen američtí černoši pokládají za schvalování rasismu, útlaku a obhajobu otroctví. Zastánci je naopak považují za symbol regionální jižanské kultury a svébytného způsobu života.

   V Kapitolu nadále zůstává řada památníků prominentních konfederačních postav, například dvě sochy někdejšího prezidenta Konfederace Jeffersona Davise, které do sídla Kongresu umístil jeho domovský stát Mississippi. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v červnu poznamenala, že Davis a jeho viceprezident Alexander Stephens, který má v Kapitolu rovněž sochu, čelili stíhání za zradu vůči Spojeným státům.