Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Ser na gender, vezmi Molotov a zapal policii"

"Nenávist není řešení!"

article preview

   "Nenávist není řešení!"

 

"Ser na gender, vezmi Molotov a zapal policii"

 

   "Chápu, že text na transparentu mohl některé lidi pobouřit. Co ovšem nechápu je, jak si jej někdo může vykládat jako podněcování k upalování policistů." . . . "Tak teď jen zbývá doufat, že u nás ta demokracie, na kterou si tu hrajeme, alespoň trochu funguje, a že se lidi nezačnou zavírat za texty na transparentech." Markéta Juřicová

 

článek zveřejněný 8. července 2019 na serveru idnes.cz (ZDE)

 

   Aktivistka Markéta Juřicová, která na loňském festivalu Prague Pride nesla transparent vyzývající k zapálení policie, stanula v úterý před soudem kvůli podněcování k trestné činnosti. Žena obvinění odmítá. Podle expertů na extremismus však nápis na jejím transparentu mohl ovlivnit lidi a inspirovat je k násilí vůči policii.

vysinuta-slunickarka.2.jpg

 

   "Fuck gender, take a Molotov, burn the police," nebo-li "kašli na gender, vezmi si Molotov, zapal policii,". Transparent s tímto textem nesla na loňském srpnovém festivalu Prague Pride aktivistka Markéta Juřicová. Sdělení na papírovém transparentu si následně všimla bývalá policistka a nynější členka Odborové aliance integrovaného záchranného systému Petra Lhotáková. Případ předala k řešení na policejní prezidium.

"Fotografie jsem si všimla při procházení galerie z festivalu. Zajímalo mne, zda transparent, a hlavně nápis na něm někdo řeší. Z praxe u policie totiž vím, že obdobné projevy policie prošetřovala. Překvapilo ji, že až do jejího oznámení si u policie nikdo transparentu nevšiml. Podle bývalé policistky mohl nápis pozornosti policistů uniknout mimo jiné proto, že někteří z nich neovládají německý jazyk.

   Případ převzala kriminální policie a Juřicová u soudu v Karviné čelila obvinění z podněcování k trestné činnosti. Jednání probíhalo za zavřenými dveřmi kvůli nízkému věku obviněné. Soudkyně vyloučila veřejnost z důvodu její mladistvosti i přesto, že sama aktivistka žádala opak.

   Po hodinovém jednání bylo líčení odročeno na 29. srpna. Z jakého důvodu, to soudkyně nechtěla upřesnit. "Je to řízení pro mladistvé, nebudu vám podávat tyto informace," uvedla.

"Chápu, že text na transparentu mohl některé lidi pobouřit," řekla už v minulých dnech Juřicová. "Co ovšem nechápu je, jak si jej může někdo vykládat jako podněcování k upalování policistů. ´Burn the police´ se překládá jako ´zapal policii´. Policie není ani policista, ani policejní auto, a dokonce ani policejní stanice. Policie je instituce, nehmotná věc, kterou zapálit nejde."

   Proti této obhajobě však stojí výklad expertů na extremismus. "Obhajobu založenou na tom, že policie je instituce, za dostačující nepovažuji. Stále za ní totiž stojí reální lidé. A hrozí, že by toto prohlášení mohlo někoho inspirovat," poznamenává odborník na politický extremismus Miroslav Mareš s tím, že by při rozšíření tohoto hesla mezi určitou skupinu lidí mohlo docházet k házení molotovových koktejlů na příslušníky policie. Podle něj se podobný případ v Česku ještě neřešil a u soudu bude důležité brát v potaz vážnost úmyslu.

   Lhotáková se domnívá, že ze strany Juřicové šlo o provokaci. "V té době se v zahraničí objevovaly případy házení zápalných lahví na policisty," připomíná. "K policii, která je často trnem v oku, si toto nikdo nemůže dovolit. A stejně bych postupovala, pokud by někdo vyzýval k upálení Pirátů nebo kohokoliv jiného," dodává Lhotáková.

   Sama Juřicová však o spojitosti s incidenty ze zahraničí nemluví. "Transparentem jsem chtěla kritizovat přítomnost policie na Prague Pride, která je podle mně zbytečná a omezující. Impulz pro tento text asi žádný konkrétní nebyl. Prostě mě to napadlo," uvedla pro iDNES.cz

 

Juřicová: Za takovou blbost k soudu?

   Aktivistka Juřicová hodnotí postup policie v celém případu jako nestandardní. "K výslechu mě zvali přes telefon a mail. A když jsem odmítala touto cestou komunikovat, místo toho, aby mi poslali předvolání k výslechu na adresu trvalého bydliště, vyhlásili po mně celostátní pátrání. Až do mého výslechu nikdo nevěděl, co se děje," uvedla.

   Mladou ženu, která se podle svých slov účastní kromě festivalu Prague Pride i levicových demonstrací, postup státních úřadů překvapil. "Upřímně řečeno moc nevím, co čekat. Myslela jsem si, že taková blbost se nedostane ani k soudu. Tak teď jen zbývá doufat, že u nás ta demokracie, na kterou si tu hrajeme, alespoň trochu funguje, a že se lidi nezačnou zavírat za texty na transparentech," uzavřela.

   Policisté obviněnou zadrželi na demonstraci 17. listopadu. Následoval výslech a případ byl předán státnímu zástupci. Juřicové by měla hrozit podmínka.