Jdi na obsah Jdi na menu
 


Facebook vás špehuje, i když nemáte fb profil

"Naplňuje se Orwellova vize z románu 1984?"

article preview

   "Naplňuje se Orwellova vize z románu 1984?"

 

Facebook špehuje, co děláte na webu, i když vůbec nemáte fb profil. Přesvědčte se snadno sami.

 

článek zveřejněný 2. března 2018 na serveru techfocus.cz (ZDE)

 

1.jpg

 

   Ukazuje je, že webový fenomén Facebook podle všeho sleduje náš i váš jakýkoliv online pohyb. A to i tehdy, když nemáte profil na jeho stránkách!

 

   Největší sociální síti světa evidentně nestačí, že má uživatele, které si může monitorovat, co hrdlo ráčí a staví gigantickou databázi aktivit více než miliardy lidí na webu...

   Firma Marka Zuckerberga prozradila, že těchto informací využívá k lepšímu zacílení reklamy a obsahu podle vašich preferencí, a to prý i z bezpečnostních důvodů. Uživatelé facebookovských služeb si tento soubor mohou sami stáhnout, ale soukromí uživatelů mimo jeho vody je méně transparentní. To logicky znamená, že jediná cesta, jak tuto "online historii" o sobě zjistit, je založit si tam účet.

   Facebook již nyní sbírá denně údaje z 1,4 miliardy jeho aktivních uživatelů, aby pak co nejlépe zaměřil reklamu na zrovna ten daný profil. Data sbírá v první řadě ze všech zákoutí Facebooku: co vyhledáváte v Messangeru, jaké fotky jste uploadli, atd. Využívá i další plug-iny pro sociální média a cookies, jež zase hlídají jiné aktivity. Kdykoliv něco "(ne)lajkujete" na webech s FB reklamou, přidává se další údaj.

   Více jak 10 tisíc stránek obsahuje neviditelné trackery neboli slídiče, zvané "Pixel". Ty ukládají informace o uživatelích. Je tam vše: jaký máte OS, jakou máte IP adresu, co děláte na webu, atd. To logicky prozradí zúčastněným firemním (a klidně třeba i státním) subjektům, kde jste, kdo je váš provider, jaké typy webů máte rád nebo jak dlouho si co na webu prohlížíte.

   Nick Wigham, reportér z New Zealand Herald, si zkusil stáhnout svůj tajný soubor a byl velmi překvapen výsledky, protože tam bylo vše: od VHS záznamu s jeho matkou, přepisy bankovních spojení, dokonce záznamy online chatů. Někdo je přesvědčený, že je to proti EU zákonům (jako třeba lidé z European Consumer Organisation - BEUC).

   A jak se ke svým tajným údajům dostanete? Na svém FB účtu v pravém horním výklopném menu klikněte na "Nastavení/Settings" a pak Download a copy of your data file/Stáhnout kopii vašich osobních dat". A pak si už jen raději na to sedněte pevně na židli.