Jdi na obsah Jdi na menu
 


EP schválil směrnici posilující autorská práva na internetu

"Nevědomost je síla!"

article preview

   "Nevědomost je síla!"

 

Evropský parlament schválil směrnici posilující autorská práva na internetu

 

   Není třeba velké představivosti k pochopení, proč EU přišla s tímto záměrem.

 

článek zveřejněný 12. září 2018 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Evropský parlament (EP) schválil směrnici, která majitelům autorských práv přiznává národ na podíl z využití jejich děl internetovými společnostmi jako Google nebo Facebook. Jako využívání děl se bere například načítání titulků a perexů u odkazů na webové stránky. Pro návrh hlasovalo 438 poslanců, proti jich bylo 226.

1.jpg

Evropský parlament.

 

   Směrnice obsahuje dva kontroverzní články 11 a 13. První zmiňovaný je často označován jako "daň z odkazu". Europoslanci v podstatě chtějí, aby vyhledávače, sociální sítě a podobné služby platily vydavatelstvím za odkazy na články.

 

Omezí dostupnost informací

   Evropští akademici upozornili na to, že tento článek výrazně omezí dostupnost informací prostřednictvím internetu, protože jednotlivé platformy nebudou ochotné platit vydavatelstvím peníze za to, že jim přivádí čtenáře.

"Je velmi pravděpodobné, že by schválení návrhu omezilo volný tok informací, který je přitom pro fungování demokratické společnosti klíčový. Přestože cílem je ocenit lépe tvůrce a novináře, pravděpodobně bude v praxi efekt přesně opačný," stojí v otevřeném prohlášení, pod které se podepsalo bezmála 170 evropských akademiků.

   V konečném důsledku by se to tedy nejvíce dotklo samotných uživatelů, kteří by přišli na internetu o možnost snadno vyhledat všechny informace a související články o věcech, které je zajímají.

 

Automatické systémy? Budou mazat všechno

   Ještě hlasitěji jsou slyšet kritici článku 13 připravované směrnice. Ten v zásadě ukládá vyhledávačům, sociálním sítím a podobným webovým platformám striktnější povinnosti v oblasti obsahu nahrávaného uživateli. Provozovatelé jednotlivých serverů budou tedy daleko více muset kontrolovat, co na ně běžní uživatelé nahrávají a zda nejsou porušována autorská práva.

   Mezi kritiky tohoto článku patří například Vint Cerf, spoluautor protokolu TCP/IP, nebo Tim Berners-Lee, vynálezce WWW a autor první webové stránky v historii, nebo Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie. Upozorňují na to, že filtrace dat bude probíhat prostřednictvím automatických systémů, které bohužel nejsou navzdory obrovskému pokroku v umělé inteligenci neomylné.

"Reforma autorských práv je potřebná, ale článek 13 připravované směrnice není řešení. Pokud bude přijat, skončí internet tak, jak ho známe - již nepůjde o otevřenou platformu, která byla hnacím motorem sdílení a inovací napříč lidskou společností," píše se v prohlášení, které zakladatelé internetu zaslali europoslancům.

   Podle nich dělá článek 13 ze sociálních sítí a dalších internetových společností "copyrightovou policii" a nutí je nasadit do provozu automatické systémy, které budou rozhodovat o tom, co se na celosvětové počítačové síti objeví a co nikoliv.