Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákaz venčení psů na veřejnosti v Teheránu

Islám považuje psa za nečisté zvíře.

article preview

   Islám považuje psa za nečisté zvíře.

 

Psi v parcích jsou v Teheránu minulostí, úřady zakázaly venčení na veřejnosti

 

článek zveřejněný 30. ledna 2019 na serveru seznamzpravy.cz (ZDE)

 

   Majitelé psy nesmí ani vozit v autě. Podle íranských úřadů jsou psi "nečistá zvířata" prozápadní kultury.

1.jpg

 

   V hlavním městě Íránu zakázali venčení psů na veřejnosti. Úřady v Teheránu vedou proti těmto domácím mzlíčkům dlouholetou kampaň a novým nařízením se snaží Íránce od pořízení psů odradit.

   Šéf teheránské policie Hossein Rahimi uvedl, že policie dostala oficiální povolení od teheránské prokuratury a přijme opatření proti lidem, kteří venčí psy na veřejných místech, jako jsou například parky. Dodal také, že zákaz se týká i vození psů v autech, píše zpravodajský server BBC.

"Je zakázáno jezdit se psy v autech, pokud dojde k porušení, budeme proti majitelům činit vážné policejní kroky," řekl Rahimi.

   Mít psa jako domácího mazlíčka a objevovat se s ním na veřejnosti se v Íránu řeší již od íránské revoluce v roce 1979. Některým majitelům byli jejich psi zabaveni.

   Psi podle úřadů symbolizují prozápadní kulturu. Islám je považuje za nečistá zvířata.

   Íránské ministerstvo kultury v roce 2000 zakázalo zveřejňovat všechny reklamy, kde se objevují domácí zvířata nebo produkty s nimi spojené. Před pěti lety se také do parlamentu dostal návrh pokutovat majitele domácích zvířat.

   Na sociálních sítích zákaz vyvolal vlnu kritiky, jeden z uživatelů vznesl i otázku, zda mají lidé v Teheránu teď místo psů venčit raději velbloudy.