Jdi na obsah Jdi na menu
 


Unikátní mořskou galerii na Maledivách zničili, urážela prý víru

Islám zakazuje obrazy či sochy lidí a živých tvorů.

article preview

Unikátní mořskou galerii na Maledivách zničili, urážela prý víru

 

   Islám zakazuje obrazy či sochy lidí a živých tvorů.

 

článek zveřejněný 26. září 2018 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Maledivy přišly o jednu z nejzajímavějších atrakcí. Polozatopenou galerii u luxusního resortu zničili policisté, vláda totiž prohlásila, že uráží islám, jelikož vyobrazuje lidské postavy. Umělecké expozice Jasona deCairese Taylora se přitom otevřela teprve v červenci, uvedly servery Daily Mail a The Independent.

1.jpg

Policisté na Maledivách likvidují sochy. Islám zakazuje obrazy a sochy lidí a živých tvorů.

 

   Princip galerie nazvané Coralarium spočíval v tom, že se sochy v ní objevovaly či mizely s přílivem a odlivem. Jelikož je ale vyobrazení lidských postav islámskými zákony zakázáno, policisté minulý týden atrakci, respektive sochy, zničili.

"Byl jsem skutečně v šoku, když jsem se dozvěděl, že maledivské úřady nechaly Coralarium zničit. Jeho účelem bylo spojit lidi s životním prostředím a vytvořit prostor, v němž by se mohl rozvíjet podmořský život. Nic víc," uvedl deCaires Taylor v prohlášení. "Maledivy jsou nadále krásným místem s přátelskými lidmi, ale zničení Coralaria bylo smutným dnem pro umění i životní prostředí," dodal.

2.jpg

Sochy, které policisté odstranili, byly na střeše galerie, ale i uvnitř.

 

   Galerie umístěná u luxusního resortu Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi primárně sloužila jeho hostům. Vedení hotelu uvedlo, že bylo jednáním úřadů překvapeno, ale respektuje tradice a zvyky obyvatel Malediv. "Struktura stojí dál, ta slouží pro obnovu korálů a ve svojí činnosti bude pokračovat," upřesnilo vedení hotelu, že byly odstraněny pouze sochy. Uvnitř galerie by prý měla vzniknout jiná expozice.

...