Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tisícům dívek v Německu hrozí obřízka, varuje švýcarská organizace

"V jejich společnosti je obřízka norma. Ženy nechtějí riskovat, aby se jejich dcery dostaly na okraj společnosti nebo nenašly manžela..."

article preview

   "V jejich společnosti je obřízka norma. Ženy nechtějí riskovat, aby se jejich dcery dostaly na okraj společnosti nebo nenašly manžela..."

 

Tisícům dívek v Německu hrozí obřízka, varuje švýcarská organizace

 

   "V jejich společnosti je obřízka norma. Ženy nechtějí riskovat, aby se jejich dcery dostaly na okraj společnosti nebo nenašly manžela. Většina mužů z těchto společenství nechce ženu, která by obřízku neměla. Pokud matky chtějí zajistit dcerám budoucnost, zákrok jim nechají udělat."

 

   "Kde jsou všechny ty feministky, ochránkyně lidských práv? Kde jsou všichni neomarxisté, obhájci islámu a multikulturalismu, bojovníci proti nenávistným projevům? Proč proti tomuto s veškerou razantností nedemonstrují, nepořádají přednášky, akce, soustavně na to neupozorňují?"

 

článek zveřejněný 21. března 2018 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   S migrační vlnou se v Evropě rozšířila také ženská obřízka pohlavních orgánů. Ačkoli je tato ženy mrzačící procedura zakázaná a hrozí přísné tresty, ženy ji podstupují i v evropských městech, upozorňuje švýcarská organizace Terre des Femmes. Jen v Německu podle ní hrozí obřízka, kterou vyžadují kulturní zvyklosti, nejméně třinácti tisícům dívek.

 

1.jpg

 

   Organizace Terre des Femmes tvrdí, že v Německu žije 58 tisíc žen, které obřízku podstoupily ve své vlasti a nyní se snaží ji zařídit pro své dcery. "Čísla ale budou podstatně vyšší vzhledem k tomu, že do Německa dorazilo mnoho běženců z Eritreje, Somálska a Iráku, kde je tato procedura naprosto běžná," uvedla Charlotte Weilová z Terre des Femmes.

   Dívky jsou většinou odeslány do Paříže nebo Amsterdamu, kde žije početná africká komunita a kde obřízku provedou, ačkoli hrozí tvrdé postihy. I když neexistují důkazy, obřízka se provádí i v Německu navzdory hrozbě patnáctiletého vězení. Tvrdé postihy hrozí nejen těm, kdo ji provedou, ale i rodičům.

   Hrozby však podle organizace Terre des Femmes nepomohou. "Obřízka je záležitost všech sociálních vrstev. V Somálsku je obřezáno 98 procent žen, v Egyptě 87 procent, ačkoli je tam tento zákrok zakázaný. Rozdíl je nanejvýš v prostředí a úrovní provedení, zda se zákrok stane na klinice v hygienických podmínkách, nebo se nechává na šamankách. Výsledek je ale vždy stejný - zmrzačení žen a dívek," uvedla Weilová.

   Otázkou je, proč zmrzačené ženy nechávají podstupovat tento zákrok i své dcery a neuchrání je. "V jejich společnosti je obřízka norma. Ženy nechtějí riskovat, aby se jejich dcery dostaly na okraj společnosti nebo nenašly manžela. Většina mužů z těchto společenství nechce ženu, která by obřízku neměla. Pokud matky chtějí zajistit dcerám budoucnost, zákrok jim nechají udělat," uzavřela Weilová.