Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střet civilizací pokračuje

Asymetrická válka, která se bude stupňovat...

article preview

   Asymetrická válka, která se bude stupňovat...

 

Střet civilizací pokračuje

 

1.jpg

 

V mešitě zastřelil 6 lidí, kanadský soud mu vyměřil doživotní trest

 

článek zveřejněný 8. února 2019 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   V Kanadě odsoudili na doživotí 29letého Alexandra Bissonnetta, který v roce 2017 v islámském kulturním centru v provincii Québec zastřelil 6 lidí, uvedla agentura Reuters. Odsouzený si musí odsedět nejméně 35 let, teprve poté může požádat o podmíněné propuštění.

alexandre-bissonnette.jpg

Alexandre Bissonnette

 

   Jak uvedl soudce Francois Huot, doživotní trest s možností podmíněného propuštění za 35 let je spravedlivý. Odmítl výzvy prokuratury, která požadovala přísnější potrestání.

   Útok spáchal Bissonnette v lednu 2017. Vtrhl do mešity, kde bylo 39 lidí ve věku 35 až 70 let a začal tam střílet. Během nedělních modliteb zastřelil 6 lidí včetně univerzitního profesora, lékárníka a řezníka, otce 4 dětí. Několik dalších osob postřelil. Měl tři střelné zbraně včetně útočných pušek. K činu se přiznal.

   Policisté nejprve zadrželi dva podezřelé muže. Jeden z nich byl ale později označen jako svědek. Teroristický útok byl podle policistů dílem "osamělého vlka".

   Bissonnette byl studentem politologie na Lavalově univerzitě, která stojí nedaleko mešity, kde byl útok spáchán. Agentura AFP ho charakterizovala jako nacionalistu, stoupence vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penové a odpůrce feminismu. Podle záznamů na jeho facebookovém profilu přivítal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.